miercuri, 15 septembrie 2010

Manastirea Agapia


Manastirea Agapia se afla la 9 km de orasul Targu Neamt, la 43 km de orasul Piatra Neamt si la aproximativ 7 km de DN 15 C, la o altitudine de 480 m. Manastirea este formata din 2 complexe de cladiri: Agapia Veche care a fost ridicata in anul 1585 de Petru Schiopul si Agapia Noua, construita din banii Hatmanului Gavril in anul 1642, fratele domnitorului Vasile Lupu si refacuta de domnitorul Sutu dupa incendiul din 1821.

Drumul catre Agapia Veche este deosebit de pitoresc si multi pelerini il fac pe jos, cantand prin padure. Pictata de catre Nicolae Grigorescu in anul 1858, manastirea Agapia devine o veritabila bijuterie arhitecturala care imbina caracteristici ale stilului bizantin cu stilul neoclassic si cu arta romaneasca.

   Manastirea Agapia – scurt istoric

   Asezata pe valea paraului Agapia – Topolita, la poalele culmii Magura, langa Manastirea Varatec, Manastirea Agapia este singura asezare monahala din tara care poarta numele de “dragoste crestina”, provenind din grecescul “agapis”. Manastirea, cat si zona care o inconjoara, a preluat numele de la Sihastrul Agapie, care in secolul al XIV-lea a construit, in aceasta zona a Neamtului, o bisericuta din lemn. Prima mentiune documentara care delimiteaza mosia Manastirii Agapia de cea a Manastirii Neamt s-a facut prin Hotarnica lui Ilies Voda in 1437.
   Primii ctitori voievozi ai Manastirii Agapia sunt Petru Rares si Elena Doamna, amintiti in Vechiul Pomelnic de la Manastirea Agapia, prin grija carora s-a construit prima biserica de piatra. Totodata, o inscriptie aflata in pronasul bisericii mari de la Agapia din Vale mentioneaza pe Petru Schiopul si Ruxandra Doamna ca fiind intaii ctitori domnesti, in anul 1585. Datorita terenului instabil pe care s-a construit biserica si a spatiului de extindere limitat, in jurul anilor 1600, o parte din calugari s-au mutat in vale unde au construit o mica biserica in jurul careia s-a dezvoltat Manastirea Agapia de astazi, cunoscuta si sub numele de Agapia Noua, Agapia din Vale sau Agapia Mare care este urmasa Agapiei Vechi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu