Dunarea parcurge tara noastra pe o distanta totala de aproximativ 1000 km, fiind favorabila navigatiei pe tot traseul sau, si are ca afluenti prin raul Tisa, toate raurile romanesti. Raurile care se devarsa aici ajung prin cele trei brate ale Dunarii in Marea Neagra, care formeaza reteaua hidrografica a tarii si faciliteaza accesul la Oceanul Planetar.
Delta Dunarii este cea mai mare delta din Europa precum si cel mai intins tinut umed din lume, cu un labirint acvatic vast. Momentele prielnice de vizitare a deltei sunt in lunile mai, cand o serie de pasari migratoare se intorc aici, vremea este deosebit de placuta si florile sunt din abundenta, lunile de vara, deasemeni, cand este foarte cald dar si iarna pentru cei pasionati de studiul pasarilor.
Baltile adapostesc un numar foarte mare de batlani, egrete, rate, gaste precum si alte pasari de preerie ca cintezoi, ciocanitoare, sfrancioci, bufnite si diverse pasari cantatoare.
Delta Dunarii constituie zona cu altitudine cea mai scazuta de pe teritoriul tarii, fiind o campie in formare prin aluvionare. Zonele de uscat, la nivelul obisnuit ale fluviului, reprezinta circa 13%, cea mai mare parte a Deltei fiind acoperita de mlastini si lacuri.
O imagine aparte o constituie peisajul exotic, aceasta fiind o adevarata rezervatie naturala unde coabiteaza cateva sute de specii de pasari, zona vizitata si studiata si de celebrul savant farncez Jacques Cousteau.
Delta Dunarii este o rezervatie naturala recunoscuta pe plan mondial, pentru frumusetea peisajelor sale, aceasta fiind o importanta atractie turistica. La formarea acesteia au mai contribuit si actiunile marii, a vantului si a vegetatiei. Bratele Dunarii cuprind foarte multe lacuri mici si mari, canale legate intre ele sau de fluviu.
Principalele bogatii ale Deltei Dunarii sunt: fauna piscicola, stuful si padurile in special de esente moi. In vederea conservarii florei si faunei specifice, aceasta zona a Deltei constituie in acest moment Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Dintre numeroasele specii de peste care populeaza Dunarea, cele mai renumite sunt: pastravul, lostrita, crapul, cleanul, mreana in apele de ses; salau, stiuca, biban, morunul, nisetrul si scrumbiile la gurile Dunarii si în mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu