luni, 17 octombrie 2011

Peste 50 de scurtmetraje isi disputa anul acesta Trofeul Anim'est

   Festivalul International de Film de Animatie Anim'est aduce in competitia pentru castigarea Trofeului Anim'est, la cea de-a sasea editie, 54 de scurtmetraje din 26 de tari de pe cinci continente.
Proiectate in premiera in Romania, scurtmetrajele intra atat in cursa pentru castigarea Trofeului Anim'est, oferit de Institutul Cultural Roman, cat si pentru Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurtmetraj.

In concurs vor intra animatori deja apreciati de publicul festivalului printre acestia aflandu-se Boris Despodov, castigator al Premiului pentru Cel mai bun Film din sectiunea Balkanimation la Anim'est 2009, David O'Reilly, castigator al Ursului de Aur la Berlin si al Premiului Special la Annecy cu "Please Say Something", argentinianul Juan Pablo Zaramella, membru in Juriu si Animator Invitat la Anim'est 2008, sau fratii Quay.

Printre titlurile care vor putea fi vazute in festival se numara "Dripped" in regia lui Leo Verrier (Franta, 2010), selectionat in competitia Festivalului de la Annecy, "The Monster of Nix" regia Rosto (Olanda/Franta/Belgia, 2011), cu vocile unor figuri-cult, precum Terry Gilliam si Tom Waits, filmul animat pe sticla "Kubla Khan" (SUA, 2011), regizat de Joan C. Gratz, premiata cu Oscar pentru Cel mai Bun Scurtmetraj de Animatie in 1993, "Oil Story" (Marea Britanie, 2010), regizat de cineastul-cult Pete Bishop sau "Paths of Hate" in regia lui Damian Nenow (Polonia), castigator al unei Mentiuni Speciale la Festivalul de la Annecy.

Filmele din Competitia de Scurtmetraj acopera toate stilurile, de la animatie clasica, desen, 2D, animatie cu papusi, pe sticla, rotoscopie si bineinteles 3D. Sunt scurtmetraje care spun povesti fantastice, altele care spun povesti adevarate sau pur si simplu puternice vizual, toate realizate impecabil.

Juriul Anim'est de anul acesta va avea o misiune dificila, spune Mihai Mitrica, directorul Anim'est, care semneaza si in acest an selectia competitiilor de Scurtmetraj si Lungmetraj International de la Anim'est.

Competitia rezervata lungmetrajelor aliniaza, ca de obicei, cinci titluri extrem de provocatoare si diverse, proiectate, de asemenea, in premiera in Romania.

Acestea sunt "Fimfarum - the Third Time Lucky" regizat de Kristina Dufkova, Vlasta Pospisilova si David Sukup (2011), pelicula japoneza "Oblivion Island: Haruka and the Magic Mirror" regizata de Shinsuke Sato (Japonia, 2009), "George the Hedgehog" in regia lui Wojtek Wawszczyk, Jakub Tarkowski si Tomasz Lesniak (Polonia, 2011), lungmetrajul de debut al lui Liu Jian, "Piercing I" (China, 2009), castigatorul Premiului Asia Pacific Screen 2010 pentru Cel mai Bun Film de Animatie, si un musical cu papusi care adapteaza povestea lui Hans Christian Andersen folosind partitura operei lui Piotr Ilici Ceaikovski, Lacul lebedelor, "The Ugly Duckling" regizat de Garri Bardin (Rusia, 2010).

Festivalul International de Film de Animatie Anim'est include sase sectiuni competitive: Scurtmetraj International, Lungmetraj International, Film Studentesc, Film Romanesc, Balkanimation si Videoclip & Advertising.

Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Anim'est va avea loc in perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union si Club Control din Bucuresti.

Pentru prima data pentru un eveniment major de film din Romania, Anim'est va organiza o editie speciala, la Chisinau, in perioada 3-6 noiembrie 2011.

Festivalul este organizat de Asociatia Este'n'est, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ogilvy.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu