luni, 11 octombrie 2010

Afectiuni ale gingiilor

  Sangerezi de fiecare data cand te speli pe dinti sau cand musti dintr-un aliment mai tare? Chiar daca la prima vedere pare doar o ranire a gingiilor, sangerarea acestora este semn de parodontita, boala a gingiilor care ne strica dintii.
Gingiile sangernade sunt primul semnal de alarma asupra faptului ca trebuie sa mergem la dentist. Chiar daca dintii nostri par neafectati,gingiile inflamate pot provoca pierderea dintilor. In lipsa unei igiene adecvate, raman bacterii in cavitatea bucala, care in cele din urma ataca gingiile.

  Specialistii sustin ca daca oamenii constientizeaza la timp pericolul micilor sangerari zilnice si merg la un controlul de specialitate, isi pot salva dintii.

  In momentul in care gingia sangereaza, fie provocat, fie spontan, exista o cauza parodontala. Chiar de la fazele incipiente ale bolii parodontale, denumite gingivite, sangerarea este un simptom precoce.
Afectiunile gingiilor sunt cele mai frecvente probleme legate de igiena dentara. In acelasi timp, acestea sunt principala cauza pentru pierderea dintilor dupa varsta de 35 de ani. Conform studiilor, 41% din populatia tarilor din Europa Centrala si de Est e afectata de gingivita si parodontoza. Tot cercetarile atesta faptul ca 39% dintre cei afectati neglijeaza sangerarile gingivale, netinand seama de consecinte.

  Intr-adevar, oamenii nu au educatia necesara pentru a-si face controale preventive. Boala parodontala, in lipsa tratarii in forme initiale, evolueaza lent, fara semne foarte evidente, insa, cu timpul, gingiile se retrag si dintii incep sa migreze. In majoritatea cazurilor, oamenii asteapta acste semn pentru a lua masuri, insa fiind vorba de un stadiu avansat, tot ce se poate face e extractia dentara si fixarea unei proteze.
In cazul inflamatiilor gingivale in faza incipienta, exista un tratament care poate opri evolutia bolii. Acesta este in general profilactic si trebuie inceput la momentul potrivit. Tratamentul impotriva gingiilor bolnave are efect antiinflamator, antiseptic, antibacterian, fiind realizat cu produse special create special pentru inflamatii gingivale.ingrijirea gingiilor
Mai departe totul tine de igiena dentara, constiinciozitatea periajului dentar, folosirea regulata a produselor de igiena dentara: pasta de dinti speciala, apa de gura, ata dentara, aceasta din urma mai ales in cazul dintilor lipiti unul de celalalt.

  O pasta de dinti eficienta trebuie sa contina bicarbonat de sodiu si extracte din plante ca ingrediente active pentru ingrijirea gingiilor inflamate:
  • bicarbonatul de sodiu - rol de restabilire a PH-ul de la nivelul cavitatii bucale. Astfel isi aduce aportul la prevenirea leziunilor determinate de acizi
  • salvia - proprietati astringente, antibacteriene, amelioreaza durerea
  • musetelul - previne si reduce inflamatiile
  • menta - efect de improspatare a respiratiei
  • smirna si rathania - efect de fortificare a gingiilor si intarire a tesuturilor
  • sarea minerala - proprietati de neutralizare a acizilor din placa dentara
  • echinacea - rol de vindecare a inflamatiilor si intarire a imunitatii
  • chimenul - efect stimulator pentru circulatia sangelui
  • cuisoarele - efect dezinfectant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu